. . . http://www.cogninova.com
UPPDATERA OCH NER
#z PSYKOLOGI ../links/wrap.php?u=psykologi.htm
svärmorsproblematik http://www.terapisnack.com/topic/martyrmammasvarmor

terapisnack http://www.terapisnack.com

Descartes' idéer om verkligheten http://www.terapisnack.com/blog/index.php/2009/12/12/descartes-ideer-om-verkligheten/

http://www.terapisnack.com/topic/blog =


Hej, jag har kanske en "münchhausen-by-proxy-SVÄRMOR"! Jag är en gift kvinna. Min mans mor vill alltid att vår familj ska vara hos henne och hennes man när vi är lediga. Min man kan inte säga nej till detta. Vår familj slipper aldrig henne på vår fritid. Vi får aldrig vara för oss själva när min man inte är på arbete. Hans mamma har lärt sig hypnos och min man har låtit henne utföra hypnos på honom. Hon har tvärt emot läkarutlåtande intalat honom att han har svagt hjärta och måste vila mycket och måste hållas skyddad från störningar i omgivningen. Hon har fått honom att dagligen ta sömntabletter och förmodligen också någon lugnande medicin. Vårt barn gör hon bortskämt genom att tillmötesgå alla dess önskningar när det säger att det vill ha glass o.s.v. När vårt barn gör något dumt och behöver en tillsägelse säger min man aldrig till barnet. Det blir därför jag som får säga ifrån, och då säger hans mor att jag är otrevlig mot barnet. Andra personer i bekantskapskretsen tycker att jag uppfostrar barnet i lämplig omfattning. Min mans mor säger till barnet att pappa är bäst, att mamma är att förakta, och min mans mor uppmuntrar barnet att bestämma över andra personer. Nu har min mans mor fått min man att säga att han slutgiltigt har bestämt sig för att skilja sig från mig. Han och hans mor har bestämt att jag inte får lov att följa med honom och vårt barn under en veckas semestervistelse hos hans föräldrar. Jag vill inte att barnet ska få en dålig personlighet på grund av min mans mors påverkan på det. Vad ska jag göra?

KBT (CBT) - Terapiformen som erövrar världen http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/776709?programid=412 Kognitiv beteendeterapi har spridit sig över världen de senaste decennierna. Men trots att KBT har bevisad effekt leder terapin till bättring i högst 50 procent av fallen. Hur kan metoderna utvecklas?

Psykoterapi minskar sjukfrånvaron i Tyskland http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6513935

I Tyskland är psykoterapi gratis för alla http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/778305?programid=412 I Sverige och Tyskland råder olika syn på evidens är det gäller psykoterapi. Det har lett till att tyskarna kan gå i långa psykoterapier på samhällets bekostnad. Studier visar att alla tjänar på det.

Sticka ut eller passa in? http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/778361?programid=1272 Att vara unik och stå ut i mängden är något som premieras idag. Barn och unga uppmuntras att gå sin egen väg och våga sticka ut. Att bara vara ”som alla andra” har blivit synonymt med att misslyckas.

com mindfulsurf http://mindfulsurf.com/

morten(at)meditation.se

nu mindfulwork http://www.mindfulwork.nu/

snällare igen http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/797142?programid=1165

Parbesiktning http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/797069?programid=1272 Det blir allt mer populärt att gå i parterapi i förebyggande syfte. Att gå till en expert är inte längre förknippat med skamkänslor utan ett tecken på att du tar din relation på allvar. : Likaväl som bilen behöver sin årliga besiktning kan relationen behöva en årlig rundsmörjning. Det tycker i alla fall danske psykologen Mattias Stølen Due som tagit fram en modell för par som vill göra en årlig sk par-check. Det hela fungerar som en hjälp att kontrollera att relationen mår bra och att vi inte slentrianmässigt accepterar dåliga vanor. -Förr skickade man ner kanariefåglar i gruvor för att kontrollera om det fanns gifter där inne. Precis så funkar parchek! Vi kontrollerar om det smugit sig in något som håller på att förgifta relationen. Men också påminna om det som är positivt. Att använda en expert är inte längre förknippat med skamkänslor utan ett tecken på att du tar dig själv och din relation på allvar. Det finns till och med nygifta par som får parterapi i bröllopspresent av sina föräldrar. -Jag vill inte tänka tillbaka på vårt äktenskap och känna att vi accepterade att vi hade det lite halvdåligt under ett par år. Jag vill inte att bara ska va okej utan se vår fulla potential, säger Ola Lustig som tillsammans med sin fru Linda valt att gå i parterapi i förebyggande syfte. Men lever vi i ett samhälle där specialister tagit över och kärlek blivit ett projekt som kräver hårt arbete och dyra terapitimmar? Alla håller inte med om att parterapi i förebyggande syfte är rakt igenom bra. Kritikerna säger att det finns en ängslighet med att ta hjälp av experter så fort friktion uppstår. Istället borde vi lita mer på vår egen förmåga. Gäster i studion är Eva Berlander, parterapeut på Svenska Imagoinstitutet, Kalle Norwald, socionom och sexolog på Södersjukhuset och Emma Engdahl, fil.doktor och docent i sociologi vid Göteborgs universitet och författare till boken Depressiv kärlek.

Självbiografiskt spel inifrån psykhemmet http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/813597?programid=767

Besatt av mitt utseende http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/807077?programid=3637 Det har blivit som en mani. Ellen fastnar framför spegeln, upptäcker skavanker och klämmer finnar och pormaskar. Efteråt får hon panik. Hon skäms och vill inget hellre än att bli fri från sitt tvång.

SSRI ../links/wrap.php?u=ssri.htm

Självbiografiskt spel inifrån psykhemmet http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/813597?programid=767 Det brutala "point and click"-spelet Fran Bow, där vi får följa en mentalsjuk flickas tillvaro på ett psykhem, blev snabbt en succé. Men vad många inte vet är att spelet är en självbiografi.

DISA-systemet - vilken-farg-ar-du http://www.kollega.se/vilken-farg-ar-du

Intuition – är det smart att gå på magkänslan? http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/881400?programid=412

MEDVETANDET ../links/wrap.php?u=medvetandet.htm

Psykiskt våld i nära relationer – Johanna blev kontrollerad av sin partner http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/938667?programid=1272 Det börjar med en stark förälskelse och slutar med att hennes liv kontrolleras in i minsta detalj. Johanna utsattes för psykiskt våld i sitt äktenskap. Lägg till i min lista Ladda ner(55 min, MP3) Psykvåld Bilden har ingen koppling till personerna som medverkar i programmet. Ibland får hon en utskällning när persiennerna är uppdragna och andra gånger är det tvärtom. Hon blir allt mer isolerad och drar sig undan släkt och vänner. Var fjärde kvinna och nästan var tionde man har utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid. Våldet syns inte genom blåmärken men lämnar ärr som kan ta många år att reparera. Gäster: Liria Ortiz, psykolog, Dan Rosenqvist, psykolog, Sören Sanz, orfförande för Akillesjouren. Vill du prata med någon? Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 kan ge dig stöd, men också information om var du kan få ytterligare hjälp där du bor, till exempel hos polisen, socialtjänsten eller en kvinno- eller tjejjour. Akillesjourens stödtelefon för män: 08-29 63 99 alternativt SMS 0723 31 63 99, Telefontid torsdagar 18:00-20:00 övrig tid svarar vi om vi har möjlighet.

FOMO – Rädslan för att missa det roliga http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/967285?programid=2946

Freud - Samtalet som kur http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/993784?programid=1272

Lise växte upp med en känslomässigt avstängd mamma. Hon minns ingen värme, ingen närhet, bara ensamhet. Allt Lise ville vara att göra sin mamma nöjd och glad. Men det var en omöjlig uppgift. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/998550?programid=3637

Svenskarna blir bara dummare och dummare https://www.sydsvenskan.se/2018-01-07/die-dummen-schweden

"... måste jag säga." - ungefär: freudiansk felsägning

Studio Ett kväll 7 februari http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1016737?programid=1637

... 1:09:28 - 1:27:53

... 69.28 87.53

psykoterapi.mp3 http://www.roslundpsykolog.com/psykoterapi.mp3

Den läkande glömskan http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1031592?programid=1272

Min nya vän roboten: En chattbot som terapeut https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1067318?programid=412 Sändes i P1 kl 2018-05-02 kl 12.10 till kl 12.30 - Forskning har visat att terapi över nätet ger goda resultat. Men kan man gå ett steg längre och låta en chattbot, artificiell intelligens, ta rollen som terapeut? Vill vi gå i terapi hos datorn?

... Vetandets värld fortsätter sin serie i samarbete med Filosofiska rummet, "Min nya vän roboten" – om våra relationer till robotarna. Idag handlar det om en terapeut som inte är en människa utan en robot i datorn – artificiell intelligens. Vi träffar Athena Robinson vid Stanford University, en av grundarna bakom Woebot, terapi-bot med användare i 130 länder. Mats Fredrikson, professor i klinisk psykologi vid Uppsala Universitet ger sin syn på nätets möjligheter att lösa problematik kring depression och ångest och terapeuten Andreas Olsson testar att gå i terapi hos en robot.

Katarina Hahr möter möter Jessika Gedin i ett samtal om tillit https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1075958?programid=4418

Nya rön mot depression https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1140751?programid=1272

I rädslans laboratorium 31 oktober kl 12:10 - Vetandets värld https://sverigesradio.se/avsnitt/1174818

Sjukt, galet och helt normalt - del 9: Damp 10 november 2018 kl 10:45 - Sjukt, galet och helt normalt https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1178613?programid=5223

Anna Odell – Guds djärvaste ängel? 11 november 2018 kl 08:05 - Söndagsintervjun https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1178638?programid=4772

.. Ett exempel på när intervjuoffrets intelligens sprudlar.

Lucid dreams (klarsrömmar) - 25-40 Hz

... klardrömmar

Återhämtningsguiden

Drömmar 1: Förlamade och kallblodiga läker vi i drömmen 7 januari kl 06.01 - OBS https://sverigesradio.se/avsnitt/1224732

Radiopsykologen 20091022 "Vem är jag bakom masken?" 22 oktober 2009 kl 11.00 - Radiopsykologen Malin Edlund https://sverigesradio.se/avsnitt/77794

... tidigare avsnitt av radiopsykologen? http://www.sr.se/p1/tendens

... Radiopsykologen | Sveriges Radio https://sverigesradio.se/radiopsykologen

Radiopsykologen 20091029 "Hur ska jag våga älska igen?" 29 oktober 2009 kl 15.00 - Radiopsykologen https://sverigesradio.se/avsnitt/77578

= Svårt att få ha tillräcklig distans till svärmor.

Margareta Rönnbergs barnistiska blogg om barnkultur & kulturprodukter för barn: Förskolebarn som labbråttor i nostalgisk underhållning för vuxna – ska ”Fyraåringarnas hemliga liv” föreställa vetenskap?! http://barnisten.blogspot.com/2017/11/forskolebarn-som-labbrattor-i.html?m=1

Vanlig medicin hjälp vid psykisk sjukdom: läkemedel mot högt kolesterol, högt blodtryck och/eller diabetes. ... Inflammatoriska förändringar hos personer med allvarlig psykisk sjukdom. Antiinflammatoriska läkemedel skulle kunna ha effekt även på den psykiska sjukdomen.

... schizofreni, bipolär sjukdom eller icke-affektiv psykos

... Christina Dalman ... Karolinska ... Jama Psychiatry ... University College London ... TT

Fler deprimerade ska bli hjälpta med magnetström - Nyheter (Ekot) https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7142114

Sjukt, galet och helt normalt - del 10: Multipla Personligheter 17 november 2018 kl 10.45 - Sjukt, galet och helt normalt https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1184730?programid=5223

Katarina Hahr möter författaren Lena Andersson 12 november 2013 kl 17.01 - Katarina Hahr möter https://sverigesradio.se/avsnitt/281049

Katarina Hahr möter konstnären Anna Odell i ett samtal om respekt 27 januari 2016 kl 11.04 https://sverigesradio.se/avsnitt/668027

Min spegel: Inte ska väl vuxna mobba vuxna? 20 mars kl 11.04 - Tendens – kortdokumentärer https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1253705?programid=3381

Stamcellsforskaren som spårar psykiatrisk sjukdom 21 mars kl 12.09 - Vetandets värld https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1253753?programid=412
[2019-03-22 01:15 37.208.0.18 webserver4.wekudata.com]

iPhone Giveaway of the Day - Quirk CBT https://iphone.giveawayoftheday.com/quirk-cbt/

#a UPPDATERA ..... 1556066148
http://www.cogninova.com